Jeans -den smutsiga vägen från bomull till byxa

https://www.gogreendesign.se/jeans-fran-bomull-till-byxa/

Följande är citat från ovanstående artikel. Gå till den för att läsa hela.

Bomull är värsta miljöboven, och skurken som leder ligan heter denim. Jämfört med andra bomullsplagg orsakar ett par jeans en ytterligare massiv miljöpåverkan när de färgas, tvättas och prepareras på olika sätt för att få rätt nyans, tvätteffekt och slitna look.

Varje år produceras 5 miljarder jeans i världen. Jeans är därmed världens vanligaste bomullsplagg och det plagg som orsakar mest negativ miljöpåverkan i hela modeindustrin. Alla processer under tillverkningen slukar vatten, energi och kemikalier. Jeanstillverkning innebär dessutom stora risker för arbetarna som tillverkar jeansen.

Förutom den miljöpåverkan själva bomullsodlingen innebär orsakar ett par jeans ytterligare massiv miljöpåverkan när de färgas, tvättas och prepareras på olika sätt för att få rätt färgnyans, tvätteffekt och slitning.

Ett av de största problemen vid tillverkningen av jeans är mängden vatten som förbrukas under de olika processerna. Vid tillverkningen av ett par jeans går det åt 11 000 liter vatten; vid tillverkningen av en t-shirt går det åt 2 500 liter vatten.

Ett annat problem är den extrema kemikalieförbrukningen:

För att ta fram 1 kilo denimtyg används 2,5 kilo kemikalier. Rester av kemikalierna finns ofta kvar i plagget och jeans du köper i affären kan innehålla spår av över 100 kemikalier.

Är det okej att köpa nya jeans – och vilka jeans ska man köpa?

Det bästa du kan göra är slita på de jeans du redan har. Näst bästa valet är att köpa jeans second hand eftersom det inte krävts nya resurser för att tillverka dem. Vill du ändå köpa nytillverkade jeans är det viktigt att du väljer rätt eftersom ditt val gör skillnad i andra änden av produktionskedjan.

5     hållbara shopping-tips till dig som ska köpa nya jeans

1. Köp vintage/second hand

Bästa byxan ur miljösynpunkt är den du redan har i garderoben. Näst bästa byxan köper du begagnad eftersom det inte krävts några nya resurser för att tillverka den.

2. När du köper nytt: välj ekologisk och/eller återvunnen bomull
3. Välj jeans i rå denim

Ett bra alternativ om du vill köpa nytillverkade jeans är att köpa dry jeans. Dry jeans är tillverkade av obehandlad, ”raw” denim vilket innebär att jeansen inte genomgått några tvätt- och slitningsprocesser (som annars slukar vatten, energi och kemikalier).

4. Läs på om din jeanslabel

Vill du köpa nytt finns det inga miljöcertifierade jeans i Sverige. Däremot är de jeansproducerande företagen experter på att skapa egna miljömärkningar. Men hur concious är ”Concious Jeans” (H&M), och hur mycket bättre är ”Better denim” (Lindex)? 

5. Köp inga trasiga jeans

Köp inga trasiga jeans eftersom de är utslitna redan när du köper dem. Vill du ha hål i brallorna, låt dem vara resultatet av naturligt slitage. Men allra helst: laga hålen!

Så här gör jag med inlämnade jeans och jeansskjortor på Kupan i Åmål:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *